Στα νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας ξεπροβάλλει ένα γραφικό χωριό, ο Μαζωτός. Η εκπληκτική θέα του χωριού προς το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές γειτονιές, του προσδίδουν μοναδική ομορφιά.

Τα ελικοειδή δρομάκια του χωριού πλαισιώνονται από σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής, τα οποία ορθώνονται ανάμεσα στα νέα και αναπαλαιωμένα οικοδομήματα. Εντύπωση προκαλούν οι μικροί πλακόστρωτοι κήποι που σχεδόν πάντα είναι ολάνθιστοι, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα
σημεία της κοινότητας.

Στην καρδιά του χωριού δεσπόζει η κύρια εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Πλησίον της υπάρχουν μικρά καφενεδάκια, όπως των Εθνικόφρονων Σωματείων και Λαϊκών Οργανώσεων.

Στα νότια του χωριού υψώνεται το παλιό ξωκλήσι της Παναγίας της Πετούντας, ενώ στα βορειοανατολικά του Αγίου Ξενοφώντα του Ξορινού. Το πρώτο εκκλησάκι είναι χτισμένο τόσο κοντά στη θάλασσα, ώστε όταν το κοιτάς από μακριά νομίζεις πως αναδύεται μέσα απ’ αυτή. Το άλλο ξωκλήσι υψώνεται μοναχικό αλλά συνάμα επιβλητικό σ’ ένα λοφίσκο του χωριού. Δίπλα από τα δύο ξωκλήσια έχουν οικοδομηθεί πρόσφατα ναοί αφιερωμένοι αντίστοιχα στην Παναγία και τον Άγιο Ξενοφώντα.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο Τέχνης του Κώστα Αργυρού, το οποίο υπάγεται στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Σ’ αυτό εκτίθενται αριστουργηματικά γλυπτά έργα, εμπνευσμένα από τον αγροτικό κόσμο, την εθνική και θρησκευτική παράδοση του νησιού.

Στο Μαζωτό βρίσκεται και το «Κάμελ Πάρκ», στο οποίο φιλοξενούνται ιδιαίτερα φιλικές καμήλες. Οι καμήλες είναι αρκετά εξοικειωμένες με τους επισκέπτες, γ’ αυτό αρκετοί τις πλησιάζουν, τις χαϊδεύουν, τις ταΐζουν και συχνά κάνουν βόλτα μ’ αυτές. Σ’ αυτό το ξεχωριστό πάρκο, υπάρχουν χώροι ξεκούρασης και αναψυχής, όπως εστιατόριο και πισίνα.

Συνοψίζοντας, η υπέροχη παραλία, τα οικοδομήματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, τα γραφικά εκκλησάκια, το Μουσείο Τέχνης του Κώστα Αργυρού, καθώς και το Κάμελ Πάρκ αναμφισβήτητα αποτελούν τους σημαντικότερους σταθμούς κάθε περιήγησης.